Топ 10 видань по боротьбі з корупцією

 

Для відома та використання в роботі   

 

                           «Топ-10 видань про боротьбу з корупцією».

 

 

           За даними Індексу сприйняття корупції  від міжнародної організації Transparency International, у рейтингу зі 168 країн, Україна зайняла 130-е місце.                 

         Це свідчить про те, що корупція в Україні є системною проблемою, яка існує та процвітає на усіх рівнях державного управління.      

На  сьогодні  очевидно,  що  потреба  у  знаннях  з  різних  аспектів  місцевого                     самоврядування, децентралізації  влади та особливо протидії  корупції є надзвичайно актуальною.

           Пропоную вашій увазі «Топ-10 видань про боротьбу з корупцією».

 У них запропоновано сміливі ідеї щодо вирішення проблеми корупції та розписана теорія її виникнення.

 

1. Мілер В., Кошечкіна Т.: «Звичаєва корупція? Громадяни та уряд в посткомуністичній Європі»

        Слідом за крахом комунізму прийшла неоднорідна суміш реформ і хаосу. Саме вона становить контекст пропонованого дослідження бюрократичних стосунків у посткомуністичній Європі, де відбувся скоріше перехід від комунізму, аніж перехід до дієвої ринкової економіки і завершеної демократії. Ця книга про те, як пересічні громадяни в чотирьох посткомуністичних країнах Європи – Україні, Болгарії, Словаччині й Чехії – намагаються пристосуватися до урядів, розв’язуючи власні проблеми, як сприймають політиків, що думають про стосунки з чиновниками і які пропозиції реформ підтримують. Автори також аналізують сприйняття та поведінку громадян, розглядають відмінності проблеми взаємодії громадян з чиновниками в різних країнах Центральної та Східної Європи.

 

2. Будник О., Тарнай В., Канєвський Г., Марусов А.: «Громадський інструментарій моніторингу і оцінювання використання бюджетних коштів на місцевому рівні»

У посібнику розкриті основні поняття бюджетної системи. Викладені прості схеми, з чого вона складається. Види бюджетів і як вони між собою відносяться. Наведені приклади участі громадськості у бюджетному процесі. Описаний програмно-цільовий метод та чим він відрізняється від постатейного методу. Показані складові системи державних закупівель. Також порівнюється чинне законодавство з минулим, в зв’язку зі змінами. І роз’яснюється, що саме очікується в результаті цих змін. Описані ознаки корупційних дій та методика проведення громадського моніторингу. Окрім цього, у підручнику наведено 6 кейсів з моніторингу державних закупівель, в яких детально описані кроки громадського моніторингу.

 

3. Кохан Г.: «Явище політичної корупції: теоретико-методологічний аналіз»

Монографія присвячена аналізу наукових підходів, які застосовувалися для вивчення політичної корупції протягом XX століття і поточної ситуації з вивченням цього явища в академічній сфері; розгляду і структуруванню різноманіття існуючих визначень політичної корупції, а також їх кореляції з такими термінами як «корупція у політиці» і «бюрократична або адміністративна корупція»; аналізу сильних і слабких сторін різних іноземних і вітчизняних методик дослідження явища політичної корупції; окрема увага була приділена використанню методу оцінювання до дослідження політичної корупції. У праці зроблено оцінку взаємовпливу і взаємозв’язку двох типів корупції – політичної та бюрократичної – на процес їх становлення й перебігу. Монографія є спробою перевірки наявності чи відсутності цілісної теорії політичної корупції та універсального методу для дослідження цього явища.

4. Невмержицький Є.: «Корупція в Україні. Причини, наслідки, механізми протидії»

У монографії із застосуванням сучасних методів наукового пізнання розглядаються причини та умови корупції в Україні, соціально-економічний простір її розповсюдження в перехідному суспільстві та механізми протидії. В роботі використані  матеріали практики, кримінологічних та соціальних досліджень, сформульовані пропозиції щодо посилення протидії цьому феномену. Автор наголошує на тому, що корупція у сучасному світі перетворилась на таке соціальне явище, яке необхідно сприймати не просто як одне із неминучих супутніх цивілізації негативних явищ, а як зло, що тягне за собою реальну загрозу соціальній безпеці держави. Більше того, корупція сьогодні стала глобальним викликом для всієї людської цивілізації.

 

5. Аслунд А.:«Ukraine: What Went Wrong and How to Fix It»

У своїй новій книзі «Україна: Що пішло не так і як це виправити», Аслунд описує розвиток української ринкової економіки після падіння комунізму і досліджує недавні українські економічні проблеми. Україна була охоплена рік безпрецедентною глобальною кризою. Військова агресія Росії на сході та наслідки попередньої руйнівної політики і корупції створили неминучу екзистенційну загрозу для молодої демократії. Проте, Україна має прекрасну можливість вирватися з слабкої економічної активності. У цьому дослідженні Андерс Аслунд – один з провідних світових експертів з економіки, –стверджує, що Україна повинна зробити радикальні політичні, економічні, соціальні та урядові реформи для досягнення процвітання та незалежності. Захід, натомість, повинен відмовитися від своєї нерішучості і забезпечити ґрунтовну економічну підтримку, щоб допомогти Україні трансформуватися.

 

6.Настюк В., Бєлєвцева В., Лемешко О.: «Корупція, відповідальність, компроміс: адміністративні та кримінально-правові аспекти»

Монографію присвячено загальнотеоретичним питанням поняття та характеристики корупції. На основі чинного вітчизняного законодавства розглядаються адміністративні та кримінальні аспекти відповідальності за вчинення правопорушень корупційного спрямування. Комплексний аналіз законодавчого регулювання та принципів його реалізації дав змогу визначити основні засади протидії корупції, шляхи їх ефективного поєднання у правозастосовній діяльності уповноважених органів. У роботі сформульовано пропозиції та рекомендації щодо запровадження правового компромісу в боротьбі зі злочинами корупційного спрямування.

 

7. Таран В., Марусов А.: «Як контролювати державні закупівлі на місцевому рівні»

Це навчальний посібник, який має на меті допомогти громадським активістам, журналістам та звичайним громадянам розібратися в українській системі державних закупівель та забезпечити дієвий контроль за витрачанням бюджетних коштів органами влади. В ньому містяться алгоритми виявлення фактів порушень та зловживань чиновниками на всіх етапах здійснення державних закупівель, а також детально описані методи збору потрібної інформації. Також у посібнику надано детальні рекомендації для оскарження протиправних дій чиновників, котрі приховують від громадськості інформацію про свою діяльність. Родзинкою видання є корисні поради, що стануть у нагоді для налагодження співпраці з журналістами, для ефективнішого висвітлення результатів розслідувань у сфері державних закупівель.

 

8. Бусол О.: «Протидія корупційній злочинності в Україні у сучасний період»

Монографія присвячена проблемам протидії корупційній злочинності в Україні як одній з найбільш небезпечних загроз національній безпеці держави. Тема особливо актуальна нині, коли зусилля України, що прагне до вступу в ЄС, спрямовані на зниження корупційної злочинності у державному секторі та правоохоронних і судових органах. Автор пропонує читачам ознайомитися з корупційними схемами, які діють в окремих сферах суспільного життя, зокрема, в найбільш корумпованих (за висновками вітчизняних та міжнародних експертів) органах прокуратури, правоохоронних та судових органах, галузі охорони здоров’я України та в системі державних закупівель. Також розкрита проблема корупційних ризиків у формуванні Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурорами та слідчими, що базуються на реальних прикладах.

 

9. Банчук О.: «Запобігання і протидія корупції в органах місцевого самоврядування»

У посібнику доступною мовою описано положення нового Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 7 квітня 2011 року. Проаналізовано процедури, які дозволятимуть ефективно запобігати вчиненню корупційних дій в органах місцевого самоврядування. Висвітлюються важливі для протидії корупції в Україні питання: з’ясовується соціальна сутність корупції, досліджується механізм корупційних відносин та характеризуються корупційні правопорушення. Посібник розрахований на службовців місцевого самоврядування, студентів і викладачів та кожного, кого цікавить положення антикорупційного законодавства України.

 

10. Рябошапка Р., Хмара О., Кухарук А., Хавронюк М., Калітенко О.: «Альтернативний звіт щодо оцінки ефективності державної антикорупційної політики»

У публікації представлена громадська оцінка прогресу України  у формуванні та впровадженні антикорупційних реформ. Альтернативний звіт підготовлено на основі спеціально розробленої методології комплексної внутрішньої оцінки прогресу країни в антикорупції. Зазначена методологія застосовується вперше та дозволяє оцінити перебіг антикорупційної реформи за такими напрямками: 1) антикорупційна політика;                             2) запобігання корупції; 3) криміналізація корупції та правоохоронна діяльність;                          4) міжнародне співробітництво. Видання буде корисним представникам Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро України, комітету Верховної Ради з питань за- побігання і протидії корупції, а також державним інституціям, які тим чи іншим чином дотичні до питань протидії корупції, громадським активістам та журналістам, які спеціалізуються на даній тематиці.

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Про роботу гуртка художнього читання та драми "Дивослово"

Знаменні і пам"ятні дати вересень 2021 рік

Календар знаменних і пам"ятних дат на 2020-21 навчальний рік