Про збереження книжкового фонду бібліотеки - для відома

 

                                                  Інструкція

               про збереження книжкового фонду бібліотеки                                          

               Вищого професійного училища № 24 м. Заставна  

 Ця Інструкція розроблена на підставі нормативно-правових документів України (законів, державних стандартів, інструкцій), які мають відношення до збереження  ресурсів, що складають бібліотечний фонд.

Інструкція визначає загальні вимоги щодо порядку організації збереження документів в бібліотеках державної та комунальної форм власності і є основоположною для збереження книжкового фонду училища.

Основні терміни і поняття

Бібліотечний фонд (БФ) – упорядковане зібрання документів, що зберігаються у бібліотеці.

Бухгалтерський облік – облік балансової вартості документів бібліотечного фонду, що здійснюється за правилами ведення бухгалтерського обліку на основі даних про вартість окремих партій документів.

Вилучення документів (з фонду) – процес відбору та виключення зі складу фонду документів, що втратили свою значимість.

Депозитарний бібліотечний фонд – бібліотечний фонд, призначений для постійного збереження у бібліотеках-депозитаріях.

Документ матеріальна форма одержання, збереження, використання і поширення інформації, зафіксованої на папері, магнітній кінофотоплівці, оптичному диску або іншому носієві.

Документні  ресурси – вид інформаційних ресурсів, що становить собою сукупність окремих документів, масивів документів в інформаційних системах.

Збереженість документастан документа, який характеризується наявністю експлуатаційних властивостей.

Збереження книжкових пам’яток – фізичний стан документа, що характеризується підтримуванням у часі, за можливістю у найбільш повному обсязі його первісних характеристик і важливих в історико-культурному значенні особливостей документа, набутих ним у процесі існування.

Зношеність документа – стан документа, що є непридатним для подальшого використання і реставрації, спричинений природним його старінням, зношеністю в результаті використання, втрати експлуатаційних якостей через псування, перебування у непристосованих приміщеннях, пошкоджених під час стихійного лиха або інших техногенних ситуацій.

Інвентаризація бібліотечного фонду здійснення перевірки достовірності даних обліку шляхом зіставлення їх із фактичною наявністю документів у фонді.

Книжкові пам’ятки – рукописні та друковані книги, книжкові колекції, які наділені вагомими духовними, естетичними, поліграфічними або документними властивостями, що мають суспільно значиму наукову, історичні або культурну цінність і охороняються спеціальним законодавством.

Консервація документів – забезпечення збереженості документів за допомогою дотримання режиму зберігання, методів реставрації, стабілізації та виготовлення копій документів.

Облік БФ – реєстрація творів друку й інших документів з метою віддзеркалення в державній статистиці, контролю за її збереженням, прогнозування розвитку фонду.

Обмінний фонд бібліотекифонд, призначений для обміну творами друку та/чи для безоплатної передачі їх іншим бібліотекам.

Організація БФ – сукупність процесів прийому, обліку, технічного бібліотечного оброблення, розміщення і зберігання творів друку та інших документів.

Режим зберігання документівоберігання документів від пошкоджень шляхом створення та підтримання нормативних умов їх зберігання.

 1.      ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 1.1     Фонди бібліотек державної і комунальної форм власності в т. ч . і бібліотеки Вищого професійного училища № 24 м. Заставна,  згідно з законодавством України, перебувають під охороною держави і не підлягають роздержавленню чи приватизації.

1.2     Збереження документних ресурсів бібліотеки розглядається як дотримування цілісності і незмінності фізичного стану документів, створення їх копій, забезпечення відповідного нормативного режиму зберігання, розміщення в спеціально пристосованих та обладнаних приміщеннях, додержування правил видачі та приймання документів, збереження в процесі використання та їх безпека.

1.3     Дирекція  училища, в безпосередньому підпорядкуванні яких знаходиться бібліотеки, забезпечують її необхідним обладнанням для створення умов належного зберігання документних ресурсів.

 2.      ОБЛІК  ДОКУМЕНТНИХ  РЕСУРСІВ   БІБЛІОТЕК

 2.1     Бібліотечний облік здійснюється в індивідуальній та сумарній формах. Обліку підлягають усі види документів, що надходять до бібліотеки або вибувають з неї незалежно від виду документа та його матеріальної основи.

2.2     Забезпечується послідовність застосування встановлених одиниць обліку і не допускається їх зміна без прийняття нових нормативних документів з обліку бібліотечних фондів.

2.3     Бібліотека забов’язана щокварталу звіряти кількість і вартість документних ресурсів, що записані в інвентарну книгу з даними бухгалтерії.

2.4     Переінвентаризація документних ресурсів бібліотеки, а також переписування інвентарних книг забороняється.

2.5     При  зміні  бібліотекаря здійснюється перевірка наявності документних ресурсів. Фонд передається на підставі акту прийому-передачі, затвердженого дирекцією училища.

2.6     Бібліотека має право вилучати застарілі та зношені документи та встановлювати терміни утримання документів фонду тимчасового зберігання.

2.7     Бібліотека має право безкоштовно передавати документи до інших бібліотек через державну систему депозитарного зберігання бібліотечних фондів України та обмінні фонди.

2.8     З метою встановлення фактичної наявності документів здійснюється інвентаризація бібліотечних фондів відповідно до Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи.

 3. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОКУМЕНТНИХ РЕСУРСІВ БІБЛІОТЕК У ПРОЦЕСІ ЇХ ЗБЕРІГАННЯ

 3.1    Пріоритети у забезпеченні збереження документів бібліотеки училища встановлюються у відповідності до їх значущості і мети зберігання.

 3.1.1  Першу категорію складають рідкісні та цінні видання, що увійшли до Державного реєстру культурного надбання України, якщо вони наявні в книжковому фонді бібліотеки. В бібліотеці училища документи даної категорії відсутні.

3.1.2  Другу категорію документів представляють примірники фонду депозитарного зберігання, які зберігаються для задоволення запитів користувачів визначеного регіону. В бібліотеці училища документи даної категорії відсутні.

3.1.3 Третю категорію документів становлять примірники, що використовуються широким колом користувачів, що притаманне в роботі бібліотеки ВПУ № 24 м. Заставна.

 3.2    Пріоритети у забезпеченні збереження документів визначаються у формах і термінах їх зберігання.

 3.2.1 Документи третьої категорії систематично переглядаються з метою вилучення застарілих, зношених та документів для передачі до інших бібліотек-депозитаріїв України, дублетних – до обмінного фонду.

3.3    Збереження забезпечується комплексом заходів превентивного, стабілізуючого та відновлювального характеру.

 3.3.1  Фонд бібліотеки училища  розміщується у спеціально обладнаних приміщеннях, де підтримується нормативний температурно-вологісний, світловий та санітарно-гігієничний режими. Щомісяця у санітарні дні здійснюється загальне прибирання: знепилювання документів, стелажів, каталогів, шаф.

3.3.2  При потребі, проводити  своєчасні реставраційні та палітурні роботи цінних зношених документних ресурсів.

3.3.3  Охорона книжкового фонду забезпечується  його захистом від крадіжок, стихійного лиха. У випадку надзвичайних ситуацій, аварій або стихійного лиха передбачається  евакуація бібліотечного фонду, згідно із затвердженим планом дій у надзвичайних ситуаціях.

3.3.4  Адміністрації  училища  необхідно  забезпечити: безперебійну та безаварійну роботу всіх вентиляційних, опалювальних, протипожежних, охороних систем, систем кондиціонування повітря, електромережі.

 4.      ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ДОКУМЕНТНИХ РЕСУРСІВ БІБЛІОТЕКИ

 4.1     Документи, що зберігаються в бібліотеці, надаються в безкоштовне користування відповідно до Типових правил користування бібліотекою ВПУ № 24 м. Заставна.

4.2     Бібліотекар здійснюють контроль за своєчасним поверненням документів, виданих на визначений термін за межі бібліотеки. Вживаються заходи з ліквідації заборгованості та популяризації правил користування документами.

4.3     При відкритому доступі бібліотекар не повинен залишати бібліотечний фонд без нагляду.

 5.      ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОКУМЕНТНИХ РЕСУРСІВ БІБЛІОТЕКИ

 5.1     Відповідальність працівників бібліотек.

5.1.1  Відповідальність за дотримування норм зберігання бібліотечного фонду несе  бібліотекар та інші  працівники бібліотеки, якщо це передбачено штатним розписом, які мають доступ до нього і здійснюють заходи зі збереження, відповідно до посадових обов'язків.

 5.2     Відповідальність користувачів бібліотек.

5.2.1  Користувачі, які порушили Правила користування бібліотекою несуть відповідальність, передбачену чинним законодавством України.

5.2.2  Користувач несе особисту відповідальність за збереження документів, одержаних для користування. Якщо користувач втратив або пошкодив документ з фондів бібліотек, він повинен замінити його на ідентичний чи документ, визнаний бібліотекою рівноцінним. У разі неможливості здійснити таку заміну, користувач повинен відшкодувати ринкову вартість документа. Розмір відшкодування визначається бібліотекою в залежності від цінності документа.

5.2.3  За втрату або псування документа з фондів бібліотеки неповнолітнім користувачем відповідальність несуть його батьки чи особи під наглядом яких він перебуває.

          Нормативні акти України в бібліотечній галузі, які мають відношення до збереження документних ресурсів

 Закони України

Про бібліотеки і бібліотечну справу

Про видавничу справу

Про концепцію Національної програми інформатизації

Про обов'язковий примірник документів

Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні

Про деякі заходи щодо популяризації класичної української літератури та збереження літературної і культурної спадщини

Про невідкладні заходи щодо розвитку бібліотек України

Про затвердження Державної цільової національно-культурної програми створення єдиної інформаційної бібліотечної системи "Бібліотека - XXI"

Про порядок доставляння обов'язкових примірників документів

Про затвердження Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи

Про затвердження Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах

Типові правила користування бібліотеками в Україні

 

 

 

 

                

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Про роботу гуртка художнього читання та драми "Дивослово"

Знаменні і пам"ятні дати вересень 2021 рік

Календар знаменних і пам"ятних дат на 2020-21 навчальний рік